Administrar

L'Oxímoron

mianco | 14 Març, 2008 10:06

La companya Marian Suárez, diputada per Eivissa pel Canvi, fa unes setmanes utilitzà el concepte Oxímoron per a referir-se a la política ambiental del PP. He marcat el link a la definició d’Oxímoron que ens dona aquest mar de coneixements que és la Viquipèdia, per a facilitar la idea parlar “d’intel·ligència militar”, de “guerra preventiva” o de “llum fosca” són exemples d’oxímorons, utilitzats freqüentment en retòrica.

 

M’he de situar en clau local, molt local. M’agrada partir d’allò més concret a allò més complex perquè em permet analitzar situacions en la seva globalitat. Santa Eugènia és el meu punt de partida: diumenge passat el PSOE va obtenir un 37 % dels vots emesos, un 11 % més que fa sols quatre anys. No negaré que segueix essent indubtable l’hegemonia del PP al nostre poble (48 %), però és la primera vegada en tota la democràcia que no superen el 50 %. SEMPRE havia estat així, fins avui hem contemplat majories absolutíssimes del PP a Santa Eugènia, superant àmpliament aquest 50 %. 

El vot massiu socialista dels taujans era, fins fa sols uns dies, un clar exemple d’Oxímoron. 

Superant les fronteres del Pla de Malorca trobam Son Servera, on el vot socialista ascendí al 54 % del total. A diversos municipis com Calvià o Sóller, o mai havíem tengut més recolzament que ningú, aquesta vegada ho férem. A les Illes superam el PP en 1206 vots. 

Alguns es poden recolzar en l’absorció de vot d’altres sensibilitats polítiques per part del PSOE. Ja ens va bé que es faci aquesta anàlisi simplista de la situació. Òbviament ningú pot negar que es produeixi aquesta absorció: per H o per B, la ciutadania s’estima més depositar el seu vot socialista a les generals quan a les autonòmiques no ho fa, i tampoc vull entrar a qüestionar per què –no és el moment-. Però el canvi de tendència és obvi: actualment el PSOE connecta molt millor amb la ciutadania. Tot són cicles, tot fluctua, és estrictament necessari el canvi, l’adaptació, la modernització, la renovació de cares i de sensibilitats, de desigs de futur i de (com deia l’eslògan de 2003) maneres de ser i d’actuar. 

Una expressió zapaterista per acabar: definitivament el PSOE s’assembla a allò que representa la societat. Una organització social que aspira a representar la ciutadania s’ha d’assimilar a ella.

Comentaris

 1.  
  Re: L'Oxímoron

  Estic d'acord amb tu. La gent ha entès el missatge del PSOE a les illes amb la feina feta d'aquest darrer any. Ara per ara és el primer partit d'esquerres a Mallorca i el primer partit a les illes. La gent està cansada de tanta monopolització de temes com el català o l'ecologisme per part dels altres partits d'esquerres.
  Enhorabona i ara el que toca és treballar!

  Alex | 14/03/2008, 12:11
 2.  
  retoriques

  Avui en dia, parlar de catala i d'ecologisme me sembla que es com la valentia als soldats o els coneixements minims d'angles: se donen per suposats (fins i tot dins el PP, per qüestions de lleis)per tant és necessari que hi hagi alguna cosa més, dins el discurs, retòrica a banda.

  una que t'ho va dir | 17/03/2008, 10:49
 3.  
  Re: L'Oxímoron

  Gran entrada, Miki! He disfrutat, tot s'ha de dir. I en faré un grau més: si fa un meset parlar de "vot massiu socialista" era un oxímoron, ara podem dir tot al contrari. El "vot massiu socialista" és un pleonasme, com parlar de "llum clara" o de "veure la victòria amb els propis ulls". Ens veim prest, company!

  binixems | 10/04/2008, 11:05
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS