Administrar

L’experiment Linux: el meu Sistema Operatiu és el Kubuntu 8.04

mianco | 08 Juliol, 2008 20:26

He complit amb allò que havia promès i tenc un ordinador amb software totalment lliure. M’he decidit a donar la passa: reconec que estic en procés d’adaptació, que no domin el programari amb fluïdesa, però sent la necessitat d’adaptar-m’hi. El software lliure -la no dependència de cap corporació privada- és, per a la societat del coneixement, el mateix que qualsevol servei públic.

Linux (també conegut com GNU/Linux) és un sistema operatiu tipus Unix que es distribueix baix Llicència Pública General (software lliure). El seu nom prové del Nicli de Linux, desenvolupat el 1991 per Linus Torvalds. Kubuntu és un derivat oficial de la distribució Linux Ubuntu i utilitza KDE com a entorn d’escriptori. Cada sis mesos es publica una nova actualització d’aquest sistema operatiu, essent la darrera la del mes d’abril de 2008 (8.04).

Tot el meu software és lliure: l’editor de textos, de presentacions, de fulles de càlcul, el navegador web o els reproductors d’arxius multimèdia. Absolutament tot es gratuït i accessible amb una connexió a Internet. És la democràcia plena escenificada en les TIC i, per coherència, m’hi havia d’adherir.

Comentaris

 1.  
  Programari lliure xarxa lliure.

  Ara mateix he perdut el compte. No se si aquest estiu farà cinc o sis anys que em vaig passar al programari lliure.
  No m'ho vaig pensar gens. Vaig veure voltant per internet una cosa que es deia "freesoftware". Quant vaig saber el que era, mi vaig ficar de cap.
  Ara avui, després de veure tantes noticies negatives aquests dies sobre retalls de llibertat a la xarxa de xarxes, internet, estava mirant xarxes alternatives i lliures, que no siguin propietat de cap empresa sotmesa als interessos de l'estat de torn.
  Som provat freenet, però no som estat capàs de connectar.

  Be, ben vingut "al lado oscuro de la fuerza" :)

  pep torro | 08/07/2008, 21:01
 2.  
  Re: L’experiment Linux: el meu Sistema Operatiu és el Kubuntu 8.04

  Gràcies pel teu comentari Pep. Jo encara duc la "L", em queda molt per a aprendre de tots aquells que teniu més experiència.
  Totalment d'acord amb tu, és necessari donar la passa. La gent necessita conèixer el programari lliure i comprovar que la diferència -a nivell d'usuari- no és tan gran. L'administració pública és la primera que ha d'apostar pel freesoftware com una eina lliure, justa i igualitària.
  Agraesc la teva benvinguda al "lado oscuro"!

  mianco | 09/07/2008, 07:52
 3.  
  ¿¿¿"lado oscuro"???

  què es això de benvingut?
  més bé bensortit, perque el "reverso tenebroso" es d'on acabes de sortir!!

  I mal que fos només perquè tu i el teu portàtil ja no teniu greus 'problemes de Vista' ja es per donar-te la enhorabona.

  Aixì que benvingut... al "lado luminoso"

  zolople | 09/07/2008, 14:10
 4.  
  Llibertat tecnològica

  Uep!! Com va?

  Penso que la vertadera fortalesa del programari lliure és la idea de la qual parteix, és a dir, la llibertat com a element d'innovació, de millora i d'accés. Tal vegada sense aquest ideari el programari lliure ja hauria sigut destruït per les grans multinacionals. El fet de tractar-se d'un projecte, fa sumar idees i seguidors.

  Salutacions

  daviddomenec | 09/07/2008, 15:30
 5.  
  Donant exemple

  Crec que és molt bon exemple que tu mateix experimentis les avantatges del programari lliure. He de reconèixer que encara em queda provar l'Ubuntu, però d'aquí poc temps ho provaré.
  Haurem de seguir amb l'exemple.
  PD: tots els organismes públics haurien de fer un pensament. És molt d'estalvi!

  Miquel | 09/07/2008, 16:14
 6.  
  Re: L’experiment Linux: el meu Sistema Operatiu és el Kubuntu 8.04

  Enhorabona i benvingut!.
  Descobriràs tot un món nou, t'enganxarà, t'agradarà i et sentiràs més bé amb tu mateix, de fet com has dit:"És la democràcia plena escenificada en les TIC i, per coherència, m'hi havia d'adherir".
  Me l'apunto. ;-)

  xunilung | 10/07/2008, 03:38
 7.  
  Re: L’experiment Linux: el meu Sistema Operatiu és el Kubuntu 8.04

  Agraesc tots els comentaris de suport, els quals entenc que reafirmen els motius per a fer el canvi. Es tracta, sens dubte, de l'evolució cap a la societat del coneixement, on tots els ciutadans siguin lliures d'escollir entre diverses opcions sense haver de rebentar la cartera o cometre una il·legalitat; també és el moment de donar pautes a la ciutadania per tal que sigui digitalment autònoma.
  Si, entre tots m'heu convençut. Gràcies pel suport de tots aquells que sou experts en la matèria. Esper que, al manco -i humilment- el meu testimoni serveixi per a provocar algun canvi més.

  mianco | 10/07/2008, 07:37
 8.  
  Per pagar, amb Windows, però.

  Enhorabona pel canvi!

  El PSOE a 1982 va guanyar amb el lema "Por el cambio". Fa anys que vaig fer el canvi des de la part fosca de la informàtica al programari lliure. Però a Hizenda que diven que som tots hem de pagar amb el Windows. Ja sé que és possible fer-ho amb GNU/Linux, però és tant difícil que és millor anar amb les "finestretes".

  Si per teniu Windows un l'ha de pagar o robar, hem d'entendre que la hizenda pública ens demana que paguem el windows per facilitar-nos pagar els impostos? És a dir, ens aconsella de fet que paguem per poder pagar millor?

  Estic segur que els ciutadans hi guanyarem molt pel canvi de l'administració cap el programari lliure. Primer deixarem de pagar unes patents que no tenim perquè pagar. Segon, l'administració podrà garantir les nostres dades (ara, usant programari del que no coneix el codi font no pot donar la més mínima garatia). I tercer, i més important, afavorirà un món més solidari en el que els ciutadans es preocupin dels seus interessos en lloc d'esperar que un programa els ho faci.

  La meva opinió és que el programari lliure pot ajudar a la societat a fer el canvi cap la solidaritat.

  joan.

  joan | 10/07/2008, 07:59
 9.  
  El futur

  Està molt bé que els diputats joves facin ús d'aquestes eines. És tota una aposta de futur. Enhorabona i endavant!

  Cati | 10/07/2008, 08:09
 10.  
  enhorabona i endavant!

  Enhorabona, Miquel Àngel, per aquesta decisió personal que has pres, com a bon taujà.
  Molt de coratge per tirar endavant per aquest altre camí!
  A veure si, com a diputat clarivident, aconsegueixes que el Parlament de les Illes Balears, d'una vegada per totes, s'engresqui a posar en pràctica allò que ja va aprovar l'any 2001 per unanimitat de tots els grups parlamentaris: una resolució a favor del programari lliure.
  Crec que seria la millor aportació que hi podries fer, com a diputat socialista en aquesta legislatura, set anys després!

  CIL | 10/07/2008, 08:58
 11.  
  A Joan i a Cil

  Redundaré, una vegada més, en les gratificacions de tots vosaltres.
  Allò que vos puc comentar, de moment, és que ja he registrat una Proposició no de Llei al Parlament en favor de l'ús del programari lliure a l'administració. Cal recordar que a les Juntes d'Andalusia i d'Extremadura ja s'està funcionant amb freesoftware a totes les conselleries, pens que no estam tan enfora del nostre objectiu, pel qual hem de lluitar.
  En qualsevol cas, sé que tot quedarà subjecte a les possibilitats tècniques de l'administració. Les sensacions, però, són bones: companys com Toni Manchado o Toni Roig, coneixedors de la situació i entusiasmats amb el tema (molt més que jo), actualment amb càrrecs públics executius fan una gran tasca en aquest aspecte.
  Avui podem ser més optimistes que no ho érem el 2001.

  mianco | 10/07/2008, 09:48
 12.  
  camí de no retorn

  A veure si l'exempre també arriba a les aministracions públiques ja que encara circulen amb l'office 97 i aviat vindrà el 2003, que el van pagar fa poc, l'any passat crec recordar.

  Jo ja no tinc ordinadors amb windows, és un procés de canvi, que si es fa amb paciència es converteix en un camí de no retorn.

  enguillem | 10/07/2008, 12:49
 13.  
  Benvingut i ara ...

  Ara encara tocaras més com les empreses de software privatiu estan ben endinsades dins l'administració publica, i comenceras a NO entendre el perque i SI entendras el perque intentan que des de un sistema lliure sigui més complicat accedir a segons quines funcions.

  Com per exemple la web d'hisenda o la del defensor del pueblo. Bàsicament t'obliguen a tenir que emprar windows.

  Ah ! i no estaria de més demanar perque no es poden comprar portatils sense sistema windows instal·lat (i pagat)

  TommyX | 13/07/2008, 11:53
 14.  
  Re: L’experiment Linux: el meu Sistema Operatiu és el Kubuntu 8.04

  Estic convençut del "camí de no retorn". Allò que necessita el programari lliure és la convicció de la gent: el missatge és clar, el canvi no és complicat ni és traumàtic, no es tracta d'una ruptura amb tots els processos apresos durant tots aquests anys. Només així aconseguirem una progressió geomètrica en l'ús del freesoftware.
  S'han donat passes molt importants, amb l'exemple de tots aquells que, sense ser experts -ni tan sols "entesos"- en la matèria hem donat la passa romp amb el tòpic que només els informàtics utilitzen Sistemes Operatius Linux. Aquesta és la nostra humil aportació.
  Per una altra banda, reconeixient tota la feina que queda per davant, no he tengut cap problema per a accedir a les webs d'hisenda i del portal del contribuent. Totalment d'acord amb l'afirmació de que és injust que els ordinadors portàtils venguin amb programari microsoft instal·lat i amb una llicència que tots pagam.
  Ja sabeu quina és la nostra tasca.

  mianco | 14/07/2008, 08:04
 15.  
  Re: L’experiment Linux: el meu Sistema Operatiu és el Kubuntu 8.04

  Molt bé pel meu diputat....jejeje

  Biel Gelabert | 06/12/2008, 16:35
 16.  
  Llibertat binària

  Hola Miquel, m'alegro que hagis creat un blog i que estiguis implicat en el software lliure.
  Tot i així, hem de tenir en compte que molts ciutadans de la nostra CA usen sistemes privats i que per tant, s'ha de donar suport per aquests.
  Pel que fa al software lliure m'assembla molt bé que no tan sols hi donis suport sinó que a més demostris el teu compromís instalant Linux al teu ordinador.
  Crec que és una mostra de coherència i de coneixement de causa donat que molts potítics tan sols donen suport al software lliure per l'estalvi econòmic que teòricament suposa.
  Per posar-te un exemple, a Extremadura, el manteniment de la seva distribució Linux es realitza per informàtics que cobren un sou irrisori (uns 800 euros). A més, els polítics, al presentar el seu gran projecte de software lliure, ho fan usant Windows i PowerPoint de Microsoft Office. Clara demostració d'hipocresia i falta de compromís real.

  Pau Carré Cardona | 08/01/2009, 09:11
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS