Administrar

Software lliure al Parlament

mianco | 05 Desembre, 2008 14:10

Després de desinstal·lar tot tipus de programari privat del meu ordinador i renovar-lo amb programari lliure (i fer-ho públic) ha arribat el moment de sol·licitar aquest canvi, tècnic i mental, al major nombre d'àmbits possibles. Dimarts que ve veurem una Proposició no de Llei al Plenari del Parlament, a la qual hi podreu accedir en el següent link:software lliure_2_.pdf.

N'estic convençut: el Govern de les Illes Balears ha de seguir les passes d'altres governs autonòmics que han fet grans avanços en aquest aspecte: les Juntes d'Extremadura i d'Andalusia tenen els seus pròpis Sistemes Operatius amb nucli Linux -Linex i Guadalinex, respectivament-, Castella- La Manxa també hi ha fet grans esforços, així com Ajuntaments de grans ciutats com Barcelona, Munich o Viena.

La implantació i difusió de programari lliure és una qüestió d'igualtat d'oportunitats: permet l'accés a la Societat del Coneixement de tota la Ciutadania. Parlam d'un accés a la consulta i gestió de la informació 100 % públic, amb independència de cap corporació. Parlam d'eines fetes per la gent per a la gent, compatibles, potents i gratuïtes.

Tot plegat, parlam d'una aposta clara pel progrés del desenvolupament tecnològic. Què en pensau?

Comentaris

 1.  
  Software Lliure

  Totalment d'acord no entenc com es possible que actualment es gastin tants de doblers amb llicencies com pugui ser per exemple el paquet d'aplicacions microsoft Office , si es pot adquirir de forme totalment lliure i des de el meu punt de vista molt millor segur i estable com es l'OpenOffice.

  JL | 05/12/2008, 17:26
 2.  
  Què en pensem?.

  I que vols que pensi?, si no puc llegir el comentari que ja hi ha fet.

  Veig un post que parla de programari lliure, amb un comentari que no puc llegir.
  Quant aguis revisat i mirat si hi ha spam, el post igual ja no esta en portada i els lectors no el veuran.
  Ara ja hi haurà dos comentaris que no es podran llegir.
  Igual es per això que de'n sa que hi ha aquesta moderació "per evitar spam", hi ha tants pocs comentaris a balearweb.

  I sí, programari lliure a tota la administració pública. No val cap escusa.

  Pep Torro | 05/12/2008, 17:47
 3.  
  Re: Software lliure al Parlament

  L'administració inverteix grans quantitats en llicències privades que s'estalviaria en cas d'utilitzar únicament programari lliure; això és cert, i és un factor a tenir molt en compte. L'estalvi, a tots els nivells, és bàsic en aquests moments. Però crec que encara és més important que es faciliti la distribució de tot tipus de freesoftware -sempre he pensat que la manera més econòmica és penjar els programes a la web, com ja fan molts d'espais, el cost és pràcticament zero-. Cada ciutadà o ciutadana d'aquestes illes ha de tenir al seu abast la possibilitat d'equipar el seu ordinador tenint accés a la xarxa.

  Per una altra part, ara ja són visibles els dos comentaris. Em disculpareu per no poder estar pendent del meu bloc les 24 hores del dia, de qualsevol manera, tan bon punt puc accedir a la web habilit els comentaris.

  Els sistema de moderació és "antispam" i "anticomentaris indesitjables" (que per una altra banda són pitjors que l'spam). Hi ha gent que, amagada darrera d'un pseudònim, és molt cruel. Aquest espai seguirà essent moderat.

  En qualsevol cas, crec que un pot escriure que en pensa del tema sense veure els comentaris dels altres, no? El document base és la PNL que hem presentat, la qual he adjuntat a l'article. Tal vegada hi ha algun aspecte que no es contempla i que seria interessant tenir en compte, justament per això m'interessen les diferents opinions que puguin sorgir.

  Alguns poden pensar que el projecte és interessant i d'altres no. L'opinió és lliure (i gratuïta!).

  mianco | 05/12/2008, 20:20
 4.  
  Re: Software lliure al Parlament

  És una proposta sens dubte en la línia que hauríem de seguir en totes les administracions, però que ben segur comporta moltes dificultats. Ara bé, si administracions com les Juntes d'Extremedura i Andalusia estan impulsant processos en aquest sentit, perque no les Illes?
  La primera passa és proposar-s'ho, per tant, benvinguda la iniciativa al Parlament, i que, com a mínim, se'n parli.

  Respecte a moderar o no moderar els comentaris, és una opció que existeix i ben respectable, sobretot si coneixent el blogaire com és el cas sabem que la pràctica totalitat dels comentaris apareixen ben aviat.

  Tots són sistemes, jo opto per borrar l'spam a posteriori. En tot cas respectable, i una "polèmica" sense massa interés, des del meu punt de vista.

  Cosme | 07/12/2008, 17:57
 5.  
  Opinió

  Crec que hi ha un caire que no es toca a la PNL que és tot allò que té a veure amb el fet de que l'aposta per el PL (Programari lliure) duu aparellada una colateral influència positiva sobre la generació de pimes TIC que desenvolupen, implanten i mantenen aplicacions basades en fonts obertes, per a altres pimes (95% del teixit empresarial del pais).
  D'acord totalment amb les opinions de que les admons són fonamentals en aquestes avenços. I, també, amb el fet de que el que han fet altres admons ens ha de servir per a no cometre errades previes: jo crec que tantes versions autòctones de linux no és una bona idea i sí un embull, que va en contra de l'argument que dieu de que el PL suposa estalvi econòmic. Dit d'una altra forma: els diners públics invertits en difondre noves versions (i, sobretot, mantenir-les) pot i ha de ser lliurat a altres actuacions públiques (formació de funcionaris/es, divulgació del PL entre les empreses i ciutadania, alliberament de software públic propi de cada admó, etc)

  Antoni Manchado | 07/12/2008, 19:22
 6.  
  Programari lliure

  Programari lliure? això no és cosa de quatre "frikis" amb els seus ordinador mig desmuntat??

  Bromes apart, crec que és una gran idea el potenciar el funcionament de l'ordinador amb programari no privat. Llevar el "Windows" vaja! (o el Mac) D'aquesta manera, ens estalviarem les llicencies d'un SO i d'un parell d'aplicacions que poden valer tant com mig ordinador.

  Hem de reconèixer que vist així pareix que tot son avantatges, és més, si optam per muntar software lliure, no només podrem tenir uns programes gratuïts, sinó que a més, els podrem modificar, adaptar a les nostres necessitats i re-distribuir de manera que tots els del nostre voltant els puguin fer servir sense cap problema.

  Inconvenients? per mi el principal es ser capaços de canviar el xip i obrir-nos a un sistema, per molts, nou i que abans només usaven quatre "frikis" com pugui ser Linux ja que si xerram de software lliure supòs que muntarem un sistema operatiu com aquest.

  Però tampoc hem de criminalitzar els sistemes privats, ja que recordem que aquets han de obert la porta (amb els seus criteris de marketing principalment) al gran públic. Només que si coneixem l'existència de tots els sistemes, podrem triar.

  Xavier | 08/12/2008, 10:54
 7.  
  Software lliure

  Que dir-te sobre aquest tema que ja no t'hagi dit? Quan em vares comentar el tema de la PNL em va parèixer molt bona idea. Ja saps que, com a futur "sabiondo" en informàtica (ja queda menos per acabar sa carrera xDD) pots contar amb el meu ajut ;)

  Ànim i força!

  Toni Bujosa | 08/12/2008, 11:55
 8.  
  Aportacions

  Primer de tot, la societat ha superar la fòbia al software lliure, ja que molts pensen que això són “coses d’informàtics”. Aquesta barrera no és fàcil de superar, especialment pel fet de que Microsoft fa programes de qualitat recolzats amb grandioses campanyes de marketing, que eclipsen a qualsevol competidor, per molt lliure i gratuït que sigui.
  Una cosa és segura, el programari lliure, amb el temps, deuria ser millor que el privat, ja que és més flexible (qualsevol persona pot modificar-lo per adaptar-lo a les seves necessitats) i perquè moltes vegades hi ha una comunitat que ho està millorant constantment. Com a mostra tenim WordPress, conegut per tots de sobra.
  A més a més, per les petites i mitjanes empreses, que ara pateixen tant la crisi, el software lliure és un atractiu econòmic. Les empreses haurien de tendir a comprar productes de programari lliure per a no dependre d’un únic proveïdor durant llargs períodes de temps.
  En definitiva, el software lliure ofereix, entre d’altres avantatges les que segueixen:
  - Independència tecnològica. No has de dependre de grans multinacionals. A més, tens la possibilitat de poder comptar amb qualsevol proveïdor local.
  - Lliure accés per part dels ciutadans a la informació pública.
  - Optimització de la despesa pública.
  - Competitivitat. Ajudant a acabar amb els mercats monopolístics de l’actual indústria del software.

  Toni Andújar | 08/12/2008, 22:08
 9.  
  Re: Software lliure al Parlament

  Moltes gràcies per totes les vostres aportacions. La vostra opinió em serveix, no sols per a emmarcar la qüestió (que ja és important!), sino per fer d'aquesta iniciativa "la vostra iniciativa".
  Demà tendrem més notícies: tant de bo sigui aprovada per unanimitat!

  mianco | 08/12/2008, 22:49
 10.  
  Re: Software lliure al Parlament

  Per part d'Innovació Tecnològica i dels departaments d'informàtica dels Instituts de FP tenim un fons de coneixement molt gran que s'ha d'aprofitar.
  A la CAIB crec que s'ha d'aprofitar la situació actual (en mig d'un canvi de MSOffice 97 a MSOffice 07 amb molts de problemes per a alguns funcionaris amb poca fluïdesa informàtica) per a implantar amb rapidesa qualque suite informàtica lliure que ens permeti fer us del format OpenDocument (i que es pareixi visualment més al MSOffice 97): potser que fins i tot guanyem en productivitat.
  També, s'hauria de potenciar els cursos de l'EBAP de la nova aplicació, si bé aquest any veig que ya es fan d'OpenOffice (serà l'elegida?)
  El canvi a Linux, si be ha de ser l'objectiu a mitjà plaç, no ho veig tant urgent i es pot fer amb mes calma per a evitar un fracàs per anar amb presses.
  Pels funcionaris, si tenen els icons adequats a l'escriptori, no crec que trobin tant de problema com el que tenen amb el canvi de la suite ofimàtica.

  zolople | 09/12/2008, 07:32
 11.  
  Re: Software lliure al Parlament

  PNL aprovada per assentiment ;)

  mianco | 09/12/2008, 17:04
 12.  
  Recolçament

  Benvolgut,
  Molt probablement mirarem de donar suport a aquesta Proposició No de Llei des de l'Ajuntament d'Artà -tal i com hem fet, recentment, amb la "Proposició no de llei relativa a ús terapèutic del cànnabis (PRON-0091)" del vostre grup parlamentari:
  http://verds-esquerra.blogspot.com/2008/07/defensaran-al-ple-instar-el-govern-que.html.
  Ens sembla de sentit comú i fa temps que defensam la seva idoneïtat en especial, des de l'òptica de (els magres recursos de) l'administració pública municipal, pel que fa a la “optimització de la despesa pública” a què fa referència en Toni Andújar a un comentari anterior (Comunicat + moció de novembre de 2002:
  http://www.arta-web.com/eu-ev/docs/comunicats/novembre_02/c_programari_codis_lliures.pdf
  ,Comunicat de setembre de 2007:
  http://verds-esquerra.blogspot.com/2007/09/wi-fi-les-installacions-municipals-i.html ).
  Com a regidor, la proposta a la meva assemblea serà -estic improvisant- un Acord 1 consistent en el recolzament del ple a aquesta prop. no de llei vostra, tal qual la presentau al Parlament, i un 2on Acord d'”anar per feines” començant per ca nostra precedit per l'addenda següent a la part expositiva (que forma part de la moció que vàrem presentar com Eu/Ev l'any 2002), que diu així: “Atès que el programari lliure, a més, es sol poder aconseguir de franc, o amb tot cas no s'han de pagar llicències d'ús per cada ordinador que ha de dur el programa. És a dir, que o és de franc, o just es paga una vegada, independentment de si el farem servir a un o mil ordinadors, amb l'estalvi que això suposa per l'Ajuntament. A més s'allibera l'administració de contínues actualitzacions (tant de programari com de nous equips), amb el conseqüent estalvi en noves llicències d'ús i en noves màquines”; el 2on Acord també el copiaria de l'esmentada Moció del 2002: “Instar l'equip de govern a Iniciar als ordinadors municipals un canvi progressiu de tots els programes que es fan servir amb formats tancats per altres amb formats oberts”, en la línia del modificat a la Part expositiva. Què et sembla.
  Salutacions ben cordials,

  Guillem Caldentey Crego
  regidor de Els Verds-Esquerra d'Artà

  PS: He cercat i m'ha estat impossible trobar l'estat de tramitació de la teva proposició no de llei a la web del parlament. Enlloc no he vist, per altra banda, cap mena de cercador, i ho trob una llàstima perquè dificulta la informació al ciutadà, meam si a algú se li ocorr fer algo en aquest sentit

  Guillem Caldentey Crego | 09/12/2008, 17:08
 13.  
  Re: Software lliure al Parlament

  Gràcies Guillem, pel teu suport.

  Em sembla una gran iniciativa la vostra. Reiter que em sembla que aquest tema és una responsabilitat que ha d'assumir qualsevol societat democràtica, per igualtat i per llibertat.

  Referent a la tramitació, avui mateix la PNL s'ha sotmès a votació i ha estat aprovada. Ara la funció executiva la té el Govern.

  En 2 o 3 dies els Serveis Administratius del Parlament hauran transcrit el Plenari d'avui i tendràs a la teva disposició les intervencions dels diferents grups a l'apartat "Diaris de les Sessions" de la web www.parlamentib.es, que et podràs descarregar en pdf.

  Sort i endavant!

  mianco | 09/12/2008, 20:40
 14.  
  Aplicacions de la PRON-4788/08

  Molt benvolgut,
  Avui he pogut seguir les teves indicacions i comprovar al Diari de Sessions del Parlament com es va desenvolupar el debat i l'aprovació de la vostra Iniciativa parlamentària.
  Pens que m'ha estat molt útil en vista a la pròxima discussió que hi haurà al respecte a l'Ajuntament d'Artà quan nosaltres defensem una adaptació de la mateixa iniciativa al funcionament informàtic municipal -aquí tenim govern um+psoe.
  Darrerament m'hi he capficat molt, a la web del Parlament, i he observat que és aquí on primer s'haurien de començar a aplicar les directrius que es deriven de la vostra Iniciativa: Tota la web del Parlament està construida sobre el protocol "asp" (propietari), i fins i tot s'indica a alguna de les pàgines més importants, com ara la de la Base de Dades per a la consulta de les Iniciatives parlamentàries (http://web.parlamentib.es/webgtp/scripts/GTPn.asp) que "Es recomana l'ús d'IE per a la visualitació d'aquesta pàgina"...
  No sé com funciona el Parlament, però pens que s'hauria de començar per aquí, amb efectes immediats.
  Salutacions ben cordials,
  Guillem Caldentey

  Guillem Caldentey Crego | 10/01/2009, 09:17
 15.  
  Re: Software lliure al Parlament

  Ens queda molt per a fer al Parlament! Basta dir-te que els ordinadors que ens entreguen a l'inici de legislatura venen amb el vista instal·lat i amb tot el paquet office. Per tant, tenim ordinadors amb programes dels quals no en som els propietaris, Microsoft ens els "deixa utilitzar". Hem de començar per casa nostra, tens tota la raò.
  Enhorabona per la teva iniciativa i esper que sigui ben rebuda i aprovada per l'Ajuntament d'Artà. És necessària una negociació fructífera amb el consorci d'informàtica del Consell per tal de facilitar el procés de modificació de programari, és la nostra responsabilitat treballar en aquest sentit.

  Una abraçada!

  mianco | 10/01/2009, 14:33
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS